Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Εντυπωσιακά νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.


Αλυκές στο Great Rift Valley, Κένυα
      
Στην 35η συναντήσή τους στο Παρίσι, τα αρμόδια μέλη της UNESCO αποφάσισαν να αποδώσουν τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε 25 τοποθεσίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Δείτε στο thea τις 10 πιο εντυπωσιακές από αυτές.
 
Κάθε χρόνο, ένα από τα καθήκοντα της UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) είναι η εξέταση της κατάστασης των φυσικών και πολιτισμικών μνημείων ανά τον κόσμο. Αυτά που προσθέτει τελικά στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έχουν ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία (σύμφωνα με μια σειρά από θεσπισμένα κριτήρια) και χρήζουν προστασίας ή επιχορήγησης για τη διατήρησή τους. Για να μπορούν να τα απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές αλλά και οι ταξιδιώτες. Δεδομένου ότι η είσοδος μιας τοποθεσίας στη λίστα συνοδεύεται από αύξηση της τουριστικής κίνησης, κάθε μνημείο είναι ένας εν δυνάμει δημοφιλής προορισμός.


Ο αρχαιολογικός χώρος του Meroe, Σουδάν


Το νησί Meroe βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Νείλο και τον Atbara και από τον 8ο μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. αποτέλεσε την καρδιά του βασιλείου των Kush. Οι Kush ήταν μια δυναστεία βασιλιάδων που κατέκτησαν την Αίγυπτο για έναν αιώνα και την κυβέρνησαν ως Φαραώ. Στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού υπάρχουν πυραμίδες, ναοί και καθημερινά κτίρια, καθώς και μεγάλα έργα που συνδέονταν με τη διαχείριση των υδάτων.

Εργοστάσιο Fagus, Γερμανία


Το εργοστάσιο Fagus βρίσκεται στην πόλη Alfeld της Γερμανίας και αποτελείται από 10 διαφορετικά κτίρια. Κτίστηκε το 1910 με σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Walter Gropius και αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και πρόδρομο του Bauhaus. Το εργοστάσιο λειτουργεί ακόμα σήμερα και ξεχωρίζει με τα μεγάλα παράθυρα και τη λειτουργική αισθητική του.

Το πολιτισμικό τοπίο του Hangzhou, Κίνα


Το πολιτισμικό τοπίο του Hangzhou στην Κίνα περιλαμβάνει τη Δυτική λίμνη και τους γύρω λόφους. Στην ευρύτερη περιοχή του θα βρει κανείς πολλούς ναούς, παγόδες, κήπους και καλλωπιστικά φυτά, γέφυρες και τεχνητά νησιά. Η Δυτική λίμνη έχει επηρεάσει κατά τη διάρκεια των αιώνων το σχεδιασμό κήπων τόσο στην Κίνα, όσο και στην Ιαπωνία και την Κορέα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για διάσημους ποιητές και καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Συγχρόνως όμως, αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα της ιδανικής επέμβασης του ανθρώπου στη φύση.

Τζαμί Selimiye, Τουρκία


Το τετράγωνο αυτό τζαμί με τον εντυπωσιακό θόλο και τους τέσσερις μιναρέδες κυριαρχεί στον ορίζοντα της Edirne (Ανδριανούπολη), της πρώην πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έργο του Sinan, του πιο διάσημου Οθωμανού αρχιτέκτονα του 16ου αιώνα, περιλαμβάνει εκτός από το τζαμί madrasas (ισλαμικά σχολεία), μια σκεπαστή αγορά, εξωτερική αυλή και βιβλιοθήκη. Η εσωτερική διακόσμηση έγινε με πλακάκια Iznik, όταν η παραγωγή τους βρισκόταν στο απόγειό της και η ποιότητά τους παραμένει ακόμα και σήμερα αξεπέραστη.

Οι ναοί, οι κήποι και οι αρχαιολογικοί χώροι του Hiraizumi, Ιαπωνία


Το Hiraizumi αντιπροσωπεύει την αγνή βουδιστική γη και περιλαμβάνει πολλούς ναούς, κήπους, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και το ιερό βουνό Kinkeisan. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ έρχονταν οι ψυχές των ανθρώπων μετά θάνατον, αλλά και όσοι αναζητούν την γαλήνη της ψυχής σε αυτόν τον κόσμο. Σε συνδυασμό με τις τοπικές λατρείες της φύσης και το σιντοϊσμό, η Αγνή Βουδιστική Γη ανέπτυξε μια μοναδική στην Ιαπωνία τεχνοτροπία για το σχεδιασμό κήπων.

Το Δέλτα του Saloum, Σενεγάλη


Το Δέλτα του ποταμού Saloum, βρίσκεται στη Σενεγάλη, στις ακτές της δυτικής Αφρικής. Πρόκειται για μια έκταση 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με υφάλμυρα κανάλια και πάνω από 200 νησάκια και μαγκρόβια δάση. Οι ντόπιοι ασχολούνται εδώ και αιώνες με το ψάρεμα και τη συλλογή οστρακοειδών, ενώ στον ποταμό υπάρχουν 218 αναχώματα με οστρακοειδή που φτάνουν σε μήκος αρκετές εκατοντάδες μέτρα. 28 από αυτά τα αναχώματα έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σαν τύμβοι και είναι γεμάτα με ευρήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Αρχαίοι οικισμοί στη βόρεια Συρία


Τα 40 χωριά της βορειοδυτικής Συρίας που χρονολογούνται από τον 1ο μέχρι τον 7ο αιώνα αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την αγροτική ζωή εκείνης της εποχής. Παρόλο που εγκαταλείφθηκαν γύρω στον 9ο αιώνα, διατηρούνται σήμερα σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Εδώ θα δείτε τα ερείπια σπιτιών, ειδωλολατρικών ναών αλλά και βυζαντινών εκκλησιών και μοναστηριών που μαρτυρούν το πέρασμα από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο Βυζάντιο.

Ακτή Ningaloo , Αυστραλία


Στην απομονωμένη ακτή της δυτικής Αυστραλίας βρίσκεται το πάρκο Ningaloo, που περιλαμβάνει έναν από τους πιο μεγάλους σε μήκος κοραλλιογενείς υφάλους που βρίσκεται σε τόσο μικρή απόσταση από την ακτή. Στην ενδοχώρα υπάρχει ένα εκτεταμένο σύστημα από καρστικά πετρώματα και υπόγειες στοές, ενώ η ακτή φιλοξενεί πολλά θαλάσσια είδη, ανάμεσά τους φαλαινοκαρχαρίες που εμφανίζονται μια φορά το χρόνο και θαλάσσιες χελώνες που έχουν μια πιο διαρκή παρουσία. Η ακτή Ningaloo φτάνει σε μήκος τα 200χλμ. και αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό των eco-travelers που φτάνουν εδώ με σκάφη και επιδίδονται στις καταδύσεις και το snorkeling.

 

Σύστημα λιμνών στο Great Rift Valley, Κένυα


Το σύστημα των λιμνών της Κένυας είναι ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και περιλαμβάνει τρεις λίμνες που συνδέονται μεταξύ τους: τη Bogoria, τη Nakuru και την Elementaita. Βρίσκονται κατά μήκος του Great Rift Valley και καλύπτουν μια έκταση 32,034 hectares. Εδώ βρίσκει καταφύγιο μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία πουλιών, ανάμεσά τους και 13 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Αποτελεί το πιο σημαντικό βιότοπο των μικρών φλαμίνγκο και χώρο αναπαραγωγής των λευκών πελεκάνων. Στην περιοχή ζουν και μεγάλοι πληθυσμοί ρινόκερων, καμηλοπαρδάλεων, λιονταριών και τσίτα.

Το πολιτισμικό τοπίο στη Sierra de la Tramuntana, Μαγιόρκα


Η Μαγιόρκα δεν έχει να επιδείξει μόνο ατελείωτες παραλίες και νυχτερινή ζωή μέχρι τις πρωινές ώρες αλλά απέκτησε και το πρώτο της Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς: η οροσειρά Tramuntana βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Αιώνες αγροτικής καλλιέργειας σε έναν τόπο που διαθέτει ελάχιστους πόρους, μετέτρεψαν ριζικά το τοπίο. Σήμερα θα δει κανείς ένα οργανωμένο σύστημα για τη διαχείριση του νερού, που έχει τις ρίζες του στα μεσαιωνικά φέουδα καθώς και καλλιέργειες και πετρόχτιστα χωριά και αγροκτήματα.

http://www.thea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...