Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ναγκουάλ και Πνευματικότητα

Ο ναγκουαλισμός είναι στην ουσία το μονοπάτι της δράσης που ενεργοποιεί μια δομημένη σειρά τεχνικών για την επίτευξη μιάς υπερβατικής Πραγματικότητας. Το Ναγκουαλ αναφέρεται σε τρείς υπο-προσδιορισμούς μέσα στα 12 βιβλία του Κάρλος Καστανέντα. Ο Πρώτος είναι το Ναγκουαλ ως η πηγή του Σύμπαντος. Εκεί το Ναγκουάλ περιγράφεται ως μια απρόσωπη,μα και διαπροσωπική πηγή του κέντρου της Πνευματικότητας. Εν συντομία, παρεμβαίνει στην ανθρώπινη ύπαρξη, μα το Ναγκουάλ δεν διαθέτει συναισθηματικές αξίες οπως αυτές της σύγκρισης, αγάπης ή εμπάθειας. Με λίγα λόγια, το Ναγκουάλ δεν “ενδιαφέρεται” για κάποιον άνθρωπο ατομικά.
Το δεύτερο Ναγκουάλ, είναι το πνευματικό “Βασίλειο” που βρίσκεται έξω από την γνωστή πραγματικότητα,ενώ το τρίτο αναφέρεται ως ο αρχηγός μιας ομάδος “Πολεμιστών”….
Το δεύτερο πρόκειται για μια βασική μα ασσύληπτη διάσταση πραγματικότητας η οποία μπορεί να αναγνωριστεί από τον “Άνθρωπο της Γνώσης”.Σύμφωνα με την Φιλοσοφία του Ναγκουαλισμού, αρκετά άτομα αποθηκεύουν ενέργεια με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τέτοιες δυνάμεις. Ένα τέτοιο άτομο- που ονοματίζεται Nagual είναι ικανό να οδηγήσει συγκεκριμένες ομάδες ατόμων σε μονοπάτια και διαστάσεις ανώτερης συνειδητότητας. Οι γυναίκες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στον Ναγκουαλισμό. Η ονομασία για αυτές θα μπορούσε να είναι “Τα Θυληκά της Γνώσης”.

Τι ακριβώς είναι ο Ναγκουαλισμός;

Για να κατανοήσουμε την έννοια του Ναγκουαλισμού μέσα από την βάση της δουλειάς του Κάρλος Καστανέντα, θα πρέπει να πούμε πως “είναι η μετατροπή της πραγματικότητας, σε κάτι αφηρημένο, στο πνεύμα, στο Ναγκουάλ…”
Μέσω της Κοσμοθεωρίας του Δον Ζουάν, η πραγματικότητα παρουσιάζεται ως Πολυ-διαστατική που συχνά οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται μονάχα μερικές πτυχές της. Έτσι, το γνωστό στους ανθρώπους Μέρος της Πραγματικότητας ονομάζεται Tonal. Το πνευματικό Ναγκουάλ είναι εκείνη η διάσταση της πραγματικότητας για την οποία δεν έχουμε εικόνα μα στην ουσία συντάσσει το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικότητας. Εδώ το Ναγκουάλ σχετίζεται μερικώς με την Ψυχοαναλυτική έννοια του Ασυνείδητου. Λέγεται επίσης πως το Ναγκουάλ είναι το όλον, και πως συμπυκνώνεται μέσα στην μορφή του Tonal.
Το Ναγκουάλ και το Τονάλ ως δυαδικές πτυχές της πραγματικότητας μπορούμε να τα αντιληφθούμε μέσω της “Πρώτης Αντίληψης” μέσω της οποίας βιώνουμε το Τοναλ, ή μέσω της “Δεύτερης Αντίληψης” μέσω της οποίας βιώνουμε το Ναγκουάλ.Συχνά για τον Δον ζουάν το τονάλ σχετίζεται με την Αρσενική πτυχή του Σύμπαντος και το Ναγκουάλ με την Θηλυκή. Επίσης, το Τοναλ σχετίζεται με την έννοια του Εγώ του συνειδητού Νού.
Έτσι,σύμφωνα και με τα παραπάνω όταν κάποιος είναι σε θέση να διαμορφώσει την “Δεύτερη Αντίληψη”, ονομάζεται “Προφήτης” ή “Ονειρευτής”
Ένας ηγέτης Ναγκουάλ είναι ο ευεργέτης μιας ομάδας της Ναγκουαλιστικής Φιλοσοφίας. Ο “Ηγέτης” είναι ο άμεσος σύνδεσμος ή το διάμεσο προς το “Ναγκουάλ” και οδηγεί έναν μαθητή στο να αποκτήσει αυτό που ονομάζεται “Υπέρτατη Ελευθερία”. Η “Δεύτερη Αντίληψη” ή “Συνείδηση Ναγκουάλ” είναι ο στόχος.
Σε μερικές Μεσο-Αμερικάνικες Παραδόσεις, τα ψυχοτροπικά φυτά, ή όπως τα αποκαλούσαν οι Ναγκουάλ, τα “Φυτά Δύναμης” χρησιμοποιούνταν για να επιταχύνουν την επαφή με τις “άλλες πραγματικότητες.
Ναγκουαλιστικές Τεχνικές
Το μονοπάτη των πολεμιστών όπως αυτό ονομάζεται αποτελείται απο μια σειρά τεχνικών που δημιουργεί το “κενό” μεταξύ της συνηθισμένης συνειδητότητας και του Ναγκουαλ και μπορούμε να τις βρούμε μέσα στα κείμενα του Κάρλος Καστανέντα.
Η όραση
Μέσα στον καιρό,ο Πολεμιστής μπορεί να αποκτήσει την “όραση”. Με λίγα λόγια, μπορεί να είναι σε θέση να “δει” το μέλλον προτού αυτό συμβεί. Είναι η ικανότητα του προσπεράσματος του συνηθισμένου κόσμου προς την πρόβλεψη του πυρήνα των πραγματικοτήτων της ζωής,μα και των άγνωστων πραγματικοτήτων. Τρεις καταστάσεις αναγνωρίζονται απο τους Ναγκουαλιστές. Το γνωστό, εκείνο που έχουμε μάθει και βιώσει, το άγνωστο,εκείνα τα πράγματα που κατανοεί ο άνθρωπος και το “άγνωστο” ως εκείνα τα πράγματα που δεν είναι ανθρώπινα και ξωκείλουν από την ανθρώπινη κατανόηση. Η Υψηλότερη μορφή “Όρασης” είναι η όραση του “Αετού”,του ίδιου του Ναγκουάλ που συνοδεύονται από τις “Γραμμές του Κόσμου” και τα φωτεινά όντα. Είναι επίσης δυνατόν μέσω της όρασης να καταφέρουμε να δούμε τα ανόργανα όντα…
Τα όνειρα
Στα όνειρα, υπάρχει η τεχνική που χρησιμοποιείται από τους “Πολεμιστές” για να χρησιμοποιήσουν το “Ονειρικό σώμα” η “Διπλό”. Η τεχνική απαιτεί από τον μαθητή να δεί τα χέρια του μέσα στον ύπνο. Αμέσως μόλις καταφέρει να δει τα χέρια του, η ονειρική διαδικασία έχει ξεκινήσει. Το “Διπλό” ή “Ονειρικό Σώμα” είναι μια μεταφυσική εκδήλωση του εαυτού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο τον “Ονειρευτή” για μια σειρά πραγμάτων. Άτομα μέσα στο Βασίλειο του Tonal μπορούν να δουν το “διπλό” μέσα στην καθημερινότητα. Μέσα από την τέχνη των ονείρων οι Ναγκουάλ θεωρητικά μπορούν να μεταμορφωθούν σε δίαφορες μορφές ζώων αλλά και άλλες…
Μην το κάνεις.
Για να σπάσουμε το φράγμα της γνωστής πραγματικότητας υπάρχουν δίαφορες μέθοδοι μέσα στον Ναγκουαλισμο,και αναφέρονται ως “σταμάτημα του Κόσμου”. Το να “μην το κάνεις αναφέρεται στο σταμάτημα του εσωτερικού διάλογου αλλάζοντας τις ρουτίνες και τις συνήθειες με αρκετές φορές παράξενους τρόπους.. Η Έλλειψη εγωκεντρισμού είναι μια προσπάθεια ανάπτυξης της “αμορφίας” και χρησιμοποιείται σε δύο τεχνικές του Ναγκουαλισμού.
Η Πηγή του Ναγκουαλισμού παραμένει άγνωστη και την περικυκλώνει αμφισβήτηση. Ο Ναγκουαλισμός έχει τους αντιρρησίες του, αν όχι εχθρούς. Μερικοί κριτικοί πιστέυουν πως ο Ναγκουαλισμός είναι μια ολόκληρη απάτη και δεν έχει απολύτως καμία αξία. Τελικά, οι αναγνώστες της δουλειάς του Κάρλος Καστανέντα για τον Ναγκουαλισμό θα αποφασίσουν τι ισχύει και τι όχι…

Πηγή : Paranormal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...