Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Περί του Θεού, της Φύσης και του Ανθρώπου


Αποσπάσματα από Στοβαίο:
Ο Θαλής όταν ρωτήθηκε “ποιο είναι το παλιότερο από τα όντα;” απάντησε: “Ο θεός γιατί είναι αγέννητος”
Ο Σωκράτης όταν ρωτήθηκε “Τι είναι θεός” είπε: “Το αθάνατο και αιώνιο”
Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος (Ελληνική ονομασία του Αιγύπτιου Θωδ) όταν ρωτήθηκε “Τι είναι θεός” είπε: “Ο δημιουργός των πάντων, ο σοφότατος και αιώνιος νους”
Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος επίσης είπε: Τι είναι Θεός; αγαθό που δεν μπορεί να αλλάξει. Τι είναι άνθρωπος; Κακό που μπορεί να αλλάξει.

Ο Πλάτων είπε:
Plato
 Πρώτα απ’ όλα πρέπει κατά τη γνώμη μου να κάνουμε την εξής διάκριση. Τι είναι αυτό που υπάρχει πάντα και δεν γεννιέται ποτέ, και τι είναι εκείνο που γεννιέται συνεχώς αλλά δεν υπάρχει ποτέ;
Το πρώτο μπορεί να γίνει αντιληπτό με τη σκέψη και με λογικούς συλλογισμούς, επειδή είναι αμετάβλητο και αιώνιο (τέλειο νοητό πρότυπο).
Το δεύτερο γίνεται αντιληπτό με τη δοξασία και με την αίσθηση, χωρίς λογικούς συλλογισμούς αφού γεννιέται και χάνεται χωρίς ποτέ να υπάρχει πραγματικά (ορατός αισθητός κόσμος).
Για να είναι ο κόσμος μόνος του όμοιος με το τέλειο πρότυπο (που είναι κόσμος των ιδεών-αρχέτυπων), ο δημιουργός δεν έφτιαξε ούτε δύο ούτε άπειρους άλλους κόσμους, αλλά αυτός ο ουρανός είναι ένας και μοναδικός και τώρα και πάντα.
(στο διάλογο “Τίμαιος” 28α και 31β)
Ο Θεός έφτιαξε και τη “ψυχή” που είναι μεσάζον ανάμεσα στον υλικό και άυλο κόσμο. Είναι αόρατη και αθάνατη, αυτοκίνητη και αφετηρία κάθε κίνησης στον οργανισμό.
(στο βιβλίο : Φαίδρος).
 
Ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης:
Democritus
Θεώρησε το σύμπαν άπειρο, επειδή δεν έχει δημιουργηθεί από κανένα. Ο χρόνος είναι αδημιούργητος και αιώνιος. Αρχή του Σύμπαντος είναι τα άτομα (άτμητα μικροσκοπικά σωματίδια αόρατα που είναι αγέννητα και άφθαρτα) και το κενό (κενός χώρος).
Αποδεικνύει ότι τίποτα δεν μπορεί να δημιουργηθεί αφού ο χρόνος δεν έχει δημιουργηθεί.
Γενικά από τον άπειρο χρόνο όλα όσα συνέβησαν, συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν διέπονται από την ανάγκη.
Η θρησκεία είναι δημιούργημα φόβου και δεισιδαιμονίας. Οι παλιοί άνθρωποι μη μπορώντας να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα τρομοκρατούνταν και έπλασαν με τη φαντασία τους τους θεούς.
 Ο Δημόκριτος και Επίκουρος:
“η ψυχή είναι φθαρτή  και καταστρέφεται μαζί με το σώμα”.
 Ο Ηράκλειτος είπε:
Ηράκλειτος Ο κόσμος (Σύμπαν) δεν είναι κατασκεύασμα κανενός θεού ή κανενός ανθρώπου, μα στην αρχή ήταν τα πάντα φωτιά: “Ουσία και αρχή πάντων είναι το πυρ”.
Τίποτα δεν είναι σταθερό,μόνιμο,ακίνητο (Πάντα …ρειν, είναι δε παγίως ουθέν).
Το σύνολο της πραγματικότητας μοιάζει με ποταμό που τρέχει αιώνια, ούτε μια στιγμή βρίσκεται σε σταματημό. Γι αυτό “δεν μπορούμε δυο φορές να μπούμε στο ίδιο ρέμα”.
Ο θεός είναι “η μέρα και νύχτα, το καλοκαίρι και χειμώνας, ο πόλεμος και ειρήνη,η χορτασιά και πείνα, παίρνει ποικίλες μορφές όπως η φωτιά άμα ανακατευθεί……
Σχόλια και κρίσεις με τα σημερινά πολιτιστικά και επιστημονικά δεδομένα):
Έδωσα  σε συντομία μερικές κύριες απόψεις αρχαίων  Φιλοσόφων (υλιστών και ιδεαλιστών) που έζησαν πριν το 350 π.Χ.. Τι γίνεται όμως σήμερα, στην εποχή,  της επιστημονικής και τεχνολογικής επανάστασης; Μπορεί σε πολλούς φίλους να φαίνονται απλοϊκές οι παραπάνω αντιλήψεις αν τις συγκρίνει με τις σημερινές γνώσεις και ανακαλύψεις της Επιστήμης, κυρίως Φυσικής και Μαθηματικών, και της Φιλοσοφίας. Αναλογισθείτε όμως τα εξής:
  1. Πολλές απ’ αυτές τις φιλοσοφικές αντιλήψεις, με μερικές παραλλαγές και διορθώσεις, έβαλαν τη βάση της σημερινής Επιστήμης –Τεχνολογίας.
    Π.χ ο Ηράκλειτος υποστήριζε ότι η πρωταρχική ουσία στον Κόσμο είναι το πυρ (που είναι αντίστοιχο με τη σημερινή πλατύτερη έννοια “Ενέργεια”). Πράγματι σήμερα, μετά την πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας του Άλμπερτ Αϊνστάιν γνωρίζουμε βέβαια ότι αυτό είναι αλήθεια και ότι η ύλη και η ενέργεια είναι το ίδιο πράγμα σε διαφορετική κατάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και με την ατομική θεωρία του Δημόκριτου. Έχουν βρεθεί ήδη τα μικροσκοπικά σωματίδια (πρωτόνια, ποζιτρόνια κ.α.) τα οποία γεμίζουν κυριολεκτικά το Σύμπαν, ακόμη και τον “κενό” χώρο.
  2. Άλλες φιλοσοφικές αντιλήψεις, όμως, αν και πέρασαν χιλιάδες χρόνια από τότε που διατυπώθηκαν, δεν επιβεβαιώθηκαν. Π.χ. Όσο και αν έχει ψάξει η επιστήμη δεν έχει βρει κανένα ξεχωριστό κόσμο, στο οποίο να κατοικούν οι ιδέες- πρότυπα του Πλάτωνα και οι ψυχές, ούτε υπάρχει καμία ένδειξη για αυτόν… Συνεχίζει να παραμένει στη φαντασία…  
Πηγή : Το ιστολόγιο του Θοδωρή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...